El pròxim dijous 17 de juny es presentarà a Barcelona, al claustre de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), la plataforma virtual que alberga la documentació de la Catalunya carolíngia i la seva reproducció cartogràfica, així com les dues aplicacions de CATCAR, que faran viure aquesta època a les aules i al territori. L’acte, que també es podrà seguir virtualment, comptarà amb les intervencions de Joandomènec Ros, president de l’IEC, i de l’equip de CATCAR, encapçalat pels responsables del projecte, Jaume de Puig i Martina Camiade.

 

La plataforma virtual

 CATCAR té com a objectiu principal oferir propostes innovadores per al coneixement de la Catalunya de fa més de mil anys. El 17 de juny es presentaran els primers resultats.

La base del projecte és la plataforma virtual que alberga la documentació relativa a la Catalunya carolíngia, amb la reproducció fotogràfica de documents originals i la recreació cartogràfica d’aquest període històric. La documentació publicada en diversos volums (Barcelona, Institut d’Estudis Catalans, 1926-2020), fins ara d’accés reservat als especialistes, es posa a l’abast de la ciutadania, en accés obert i sota llicència Creative Commons. Aymat Catafau (Université de Perpignan Via Domitia – CATCAR), Santi Muxach (IEC – CATCAR) i Daniel Piñol (Universitat de Barcelona – CATCAR) seran els encarregats de presentar la plataforma.

 

Rutes i jocs carolingis

Un altre dels reptes de CATCAR és convertir la documentació de la Catalunya carolíngia en experiències tangibles, didàctiques i lúdiques, que permetin fer de la història una temàtica atractiva a les aules i una alternativa d’oci cultural al territori.

Aquesta fase del projecte inclou la creació d’itineraris basats en el període carolingi que consistiran en gimcanes geolocalitzades en espais oberts, amb suport de tecnologia mòbil. Mireia Comas (UB – CATCAR) exposarà els detalls d’aquesta aplicació. L’altra eina que es presentarà, destinada a les aules del territori transfronterer, consisteix en un joc en el qual els alumnes podran resoldre reptes relacionats amb l’època carolíngia. En aquest cas, Magali Rieu (Archives Départementales des Pyrénées Orientales – CATCAR) serà qui la presentarà.

L’acte comptarà també amb la participació de diversos professionals del món acadèmic i cultural, que explicaran quin ús professional es podrà fer de les diferents eines que es presenten.

 Martina Camiade (IEC – CATCAR) i Marie Landelle (Les Archives Départementales des Pyrénées Orientales – CATCAR) clouran l’acte.