El projecte CATCAR ha posat en marxa les experiències interactives. Viu la Catalunya carolíngia permet als visitants viatjar a l’atmosfera de la Catalunya de fa mil anys i jugar amb els personatges que habitaven el territori. El repte de la iniciativa és fer de la història carolíngia una proposta atractiva i comprensible per a les aules i una alternativa d’oci cultural. La sala immersiva inclou un simulador topogràfic interactiu (sandbox) i una paret interactiva, en la qual un personatge històric demana ajuda als participants.

El dissabte 26 de març el Museu Arqueològic de l’Esquerda, a Roda de Ter, va acollir l’acte de presentació, en què van intervenir Teresa Cabré, presidenta de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC); Roger Corominas, alcalde de Roda de Ter; Francesc Serra, cap dels Serveis Territorials a la Catalunya Central del Departament de Cultura, i Aymat Catafau, professor de la Université de Perpignan Via Domitia i membre del projecte.

En primer lloc, Roger Corominas va dirigir-se als membres de l’equip de CATCAR per agrair la feina feta: «Amb projectes de recerca d’aquesta mena, democratitzeu la història.» Així mateix, va mostrar la seva satisfacció pel fet que l’Esquerda hagi estat escollida com a seu de l’experiència interactiva de la Catalunya Sud: «Roda de Ter té elements culturals com el jaciment de l’Esquerda, i actes com aquest reafirmen la voluntat del poble de ser coneguts per la cultura.»

 

 

A continuació, Francesc Serra va destacar la importància que un projecte d’aquesta dimensió es desenvolupi a Catalunya: «CATCAR i els seus pergamins ajudaran a posar la llengua al dia.» «Catalunya és un país amb molta història perquè molts historiadors l’han escrita i, també, perquè ha conservat la documentació històrica, cosa que no tothom pot dir», va sentenciar.

 

 

L’encarregat d’explicar al públic el funcionament de l’experiència interactiva i la rellevància del projecte va ser Aymat Catafau: «CATCAR no només posa a l’abast una documentació històrica excepcional, sinó que la posa a l’abast d’un públic molt ampli.» De fet, un dels objectius d’aquesta activitat és arribar als més petits: «Hem intentat traduir la documentació carolíngia de manera didàctica i atractiva.» «La proposta incorpora una forma d’interacció molt natural per als infants, i, a més, té una part educativa històrica molt interessant», va afegir. Tal com va avançar Catafau, el joc dins la sala és sobre un judici a Fonteta l’any 850.

 

 

Per acabar, Teresa Cabré va cloure l’acte: «L’IEC aplaudeix obres com aquesta perquè contribueixen a la difusió del coneixement amb un sentit d’adequació segons el públic.» El fet que darrere d’aquest projecte hi hagi una feina d’un centenar d’anys per part de membres de l’IEC, com Ramon d’Abadal, Gaspar Feliu i Josep Maria Salrach, va ser subratllat per la seva presidenta. «CATCAR ha estat un projecte de cooperació amb altres universitats i institucions i ha pogut gaudir d’una subvenció europea, cosa que el converteix en un projecte europeu», va concloure.