El projecte CATCAR va inaugurar l’experiència interactiva Vivez la Catalogne carolingienne al Palau dels Reis de Mallorca, a Perpinyà, el 28 d’abril. La proposta se suma a la que ja es va inaugurar al Museu Arqueològic de l’Esquerda, a Roda de Ter, el passat mes de març. La presidenta del Departament dels Pirineus Orientals, Hermeline Malherbe, va presidir l’acte inaugural.

Malherbe va destacar que els productes multimèdia del projecte «parteixen de la realitat històrica», un fet que permet apropar la història a diferents públics, que poden aprendre d’una manera lúdica, jugant amb diversos personatges i resolent reptes. Per aquest motiu va valorar positivament la feina tècnica duta a terme per l’Institut Méditerranéen d’Etudes et Recherche en Informatique et Robotique (IMERIR), el soci de CATCAR que s’ha encarregat d’elaborar la sala interactiva de l’experiència. «L’objectiu era transmetre la història de la Catalunya carolíngia a les següents generacions, i s’ha aconseguit», va ratificar. Per acabar, va subratllar l’èxit de la cooperació transfronterera que ha suposat el projecte: «Els parteneires han treballat conjuntament en un marc europeu, mitjançant el POCTEFA».

 

 

Com en la versió de l’Esquerda, Vivez la Catalogne carolingienne permet als visitants viatjar a l’atmosfera de la Catalunya de fa mil anys i jugar amb els personatges que habitaven el territori. El joc de l’experiència del Palau dels Reis de Mallorca es basa en un judici de l’any 858 a prop d’Elna, que tracta la temàtica dels hispans al Rosselló. El repte de la iniciativa és fer de la història carolíngia una proposta atractiva per a les aules, així com una alternativa d’oci cultural. La sala immersiva inclou un simulador topogràfic interactiu (sandbox) i una paret interactiva, en la qual un personatge històric demana ajuda als participants.