El Palau dels Reis de Mallorca, a Perpinyà, va ser l’escenari escollit per a la presentació del projecte CATCAR: Patrimoni Digital al Servei de la Innovació Social. El dimecres 5 de febrer, membres de l’equip i representants institucionals es van reunir per conèixer els detalls d’aquest projecte de cooperació transfronterera. Hi van ser presents els sis socis que en formen part: l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), que l’encapçala; l’Institut Méditerranéen d’Études et Recherche en Informatique et Robotique (IMERIR); la Universitat de Barcelona (UB); el Département des Pyrénées-Orientales (CD66); la Université de Perpignan Via Domitia (UPVD), i la Universitat de Lleida (UdL), com a soci associat.

En l’obertura de l’acte hi van intervenir Nicolas Garcia, vicepresident del Département des Pyrénées-Orientales; Joandomènec Ros, president de l’IEC; Bernard Fourcade, president de la Chambre de Commerce et d’Industrie des Pyrénées-Orientales i president de l’IMERIR; Mercè Puig, vicerectora d’Estudiants i Política Lingüística de la UB, i Martin Galinier, vicepresident de la UPVD i director del centre de recerca CRESEM.

Tot seguit, Florent Martiche i Vanessa Garcia-Alonso, de la Direction de la Coopération, des Fonds Européens et l’Ingénierie Territoriale (CD66), van presentar un balanç del programa europeu de cooperació transfronterera França-Espanya-Andorra que s’han dut a terme des de l’any 2007 i els fons de suport als microprojectes de l’Espai Català Transfronterer.

A la tarda va ser el torn dels responsables del projecte. Martina Camiade i Jaume de Puig, de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), van explicar el context històric de CATCAR, amb referències a la Catalunya carolíngia. També van exposar els objectius del projecte, entre els quals destaca el fet de posar a l’abast de tothom i de preservar en format digital una documentació clau per a conèixer l’origen de Catalunya. Irene Capdevila, coordinadora del projecte, va anomenar els canals de comunicació del projecte: web, butlletí de notícies, Twitter i Instagram.

L’explotació de les dades en format digital i la seva utilitat per a donar resposta a problemes actuals, com el canvi climàtic o la mobilitat social, va anar a càrrec de Santiago Muxach, cap de Recursos Digitals de l’IEC; Ignasi Baiges, professor d’història medieval, paleografia i diplomàtica de la UB; Aymat Catafau, professor d’història medieval de la UPVD, i Jordi Bolòs, professor d’història de la UdL.

La darrera fase de CATCAR, que consisteix a fer reviure la Catalunya carolíngia a través d’experiències lúdiques, culturals i tecnològiques, la van desgranar Gilles Mateu, responsable dels estudis i de la informàtica de l’Institut Méditerranéen d’Études et Recherche en Informatique et Robotique; Mireia Comas, professora d’història medieval, paleografia i diplomàtica de la UB, i Marie Landelle, directora dels Archives Départementales, del Service Départemental d’Archéologie i del CCRP.

El discurs de cloenda va anar a càrrec de Josep Puigbert, director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, i de Xavier Bernard-Sans, director general de l’Euroregió Pirineus Mediterrània.