El Museu Arqueològic de l’Esquerda, a Roda de Ter, acollirà el 26 de març la inauguració de l’experiència immersiva de CATCAR. L’acte s’emmarca en el cicle de conferències El llegat de Carlemany: els carolingis a Catalunya. El programa inclou la intervenció de dos membres de l’equip de CATCAR, Aymat Catafau (Université de Perpignan Via Domitia) i Santiago Muxach Riubrogent, cap de Recursos Digitals de l’Institut d’Estudis Catalans.

El Palais des Rois de Majorque, a Perpinyà, serà l’altra seu de l’experiència immersiva. La versió de la proposta per a la Catalunya del Nord obrirà les seves portes el pròxim 21 de març. Totes dues experiències es podran visitar fins al 20 de maig de 2022.

Les experiències immersives de CATCAR responen a un dels objectius del projecte: convertir la documentació històrica en una experiència tangible, didàctica i lúdica, que permeti fer de la història —i, en concret, de la relativa al període carolingi— una proposta atractiva i comprensible per a les aules i també una alternativa d’oci cultural.

Dirigides a un públic escolar i als ciutadans de l’espai transfronterer, es tracta d’una proposta a partir de la fabricació de productes basats en tecnologia avançada. La sala inclourà un simulador topogràfic interactiu (sandbox) i una paret interactiva, en la qual un personatge històric demanarà ajuda als participants. El joc consistirà a anar superant reptes per a ajudar el protagonista. Les proves es faran en dos grups que cooperaran entre ells i que comptaran amb la col·laboració d’altres personatges de l’època, documents o mapes.

Els visitants tindran l’oportunitat de conèixer de primera mà la vida quotidiana i els conflictes dels habitants dels comtats que van començar a teixir la identitat i la cultura europees, en un espai on es recrearan els paisatges i l’atmosfera de la Catalunya de fa mil anys.