CATCAR ha creat un joc per a telèfon intel·ligent que permet recórrer els emplaçaments carolingis de la geografia catalana a través d’una gimcana geolocalitzada. Es proposen vuit itineraris, un dels quals se situa a Barcelona, que va caure en mans de l’exèrcit de Lluís el Pietós l’any 801. Dels prop de dos segles que va estar sota la influència carolíngia, ben pocs vestigis en queden, però la documentació ens permet reconstruir aquella Barcelona.  La ruta proposa un recorregut pels carrers i els espais on Berà I, Guifré el Pilós i el bisbe Frodoí van dibuixar els primers traços de la Catalunya que coneixem avui.

El jugador començarà l’itinerari al Palau Comtal, residència dels comtes de Barcelona, on s’enfrontarà al primer repte: descobrir quin museu hi ha en aquesta emblemàtica plaça.

 

 

 

 

L’itinerari ens porta ara al carrer del Bisbe, on descobrim que el bisbat de Barcelona formava part de l’arquebisbat de Narbona i que Frodoí va ser el primer bisbe de Barcelona després de la conquesta carolíngia.

Els poders civil i religiós van ocupar el mateix quadrant de la ciutat durant segles. Tot i que ja no queda cap construcció de l’època, en aquests carrers podem imaginar aquesta convivència com una font d’intrigues i passions.

 

 

El recorregut ens porta a molts altres punts de la ciutat, com la Via Laietana i Santa Maria del Mar, on el joc ens planteja nous reptes i ens porta fins a episodis d’època carolíngia, com l’origen del culte a Santa Eulàlia.

 

 

L’acabem al mercat de Santa Caterina, on conviuen un present ple d’accents i olors i un passat fet de terra, pedres i ceràmica, vestigis d’un temps en què l’espai ple de vida que avui visitem era terra de conreu.

 

 

Aquest només ha estat un tastet de l’itinerari per la Barcelona carolíngia. El projecte n’ha preparat set més: l’Albera, Elna, Gerri de la Sal, Girona, Sant Joan de les Abadesses, Sant Miquel de Cuixà i Roda de Ter.

Per a més informació: https://catcar.iec.cat/aplicacions