El Museu Arqueològic de l’Esquerda estrena aquest mes de març el cicle de conferències «El llegat de Carlemany: els carolingis a Catalunya», que consistirà en un total de cinc xerrades per endinsar-se en l’època carolíngia. Jordi Bolòs, catedràtic d’història medieval de la Universitat de Lleida i membre de l’equip de CATCAR, va pronunciar el dissabte 5 de març la primera conferència del cicle, que va portar de títol «Els comtats catalans dins l’Europa carolíngia».

 

 

L’historiador va dividir la conferència en tres blocs. Primer va posar l’atenció en els francs carolingis i va explicar amb profunditat els fonaments del poder d’aquests, les similituds lingüístiques del que esdevindrien la llengua catalana i occitana, la importància de la terra de marca o el procés de desintegració de poder i l’aparició de noves estructures.

En segon lloc va indicar les fases de creació dels comtats catalans, en què tracta personatges com Aissó, Guifré el Pilós i Al-Mansur.

En darrer terme va exposar els estudis realitzats sobre l’evolució del paisatge històric. Aquests mostren, per mitjà d’exemples concrets, com allò que tenim al voltant ha canviat al llarg dels segles, i ens permeten aproximar-nos al poblament, als límits dels territoris, als carrers, a la xarxa de camins, a les formes dels camps, feixes i horts, i a la distribució dels molins d’aleshores, entre altres aspectes. Per acabar la conferència, Bolòs va sentenciar: «La riquesa de la toponímia tan impressionant que tenim de pobles, viles, muntanyes o serres ens ha permès fer uns mapes molt detallats.»

 

 

Per a més informació: