L’Institut Méditerranéen d’Étude et Recherche en Informatique et Robotique (IMERIR), amb seu a Perpinyà, és una escola superior de la Cambra de Comerç i Indústria (CCI) dels Pirineus Orientals dedicada als estudis de robòtica i tecnologies del món digital. És una de les institucions que formen part del projecte de cooperació transfronterera CATCAR, i ja ha començat a treballar en la tecnologia necessària per a fer realitat l’experiència immersiva que permetrà fer un viatge a la Catalunya Vella.

Un dels objectius del projecte CATCAR és convertir la documentació històrica en una experiència tangible, didàctica i lúdica, que permeti fer de la història —i, en concret, de la relativa al període carolingi— una proposta atractiva i comprensible per a les aules i també una alternativa d’oci cultural.

Una de les activitats, dirigides al públic escolar i als ciutadans de l’espai transfronterer, és la creació d’una experiència immersiva multimèdia, a partir de la fabricació de productes basats en tecnologia avançada. Fa unes quantes setmanes que IMERIR ha començat a treballar en els elements principals d’aquesta experiència, que es combinaran per a crear una proposta de joc.

La sala inclourà un simulador topogràfic interactiu, una paret interactiva i l’holograma d’un personatge històric que demanarà ajuda als participants. El joc consistirà a anar superant reptes per a ajudar el protagonista. Les proves es faran en dos grups que s’ajudaran entre ells i que comptaran amb la col·laboració d’altres personatges de l’època, així com amb pistes que podran ser objectes, documents o mapes.

Tot plegat tindrà lloc en un espai fosc, on es recrearan els paisatges i l’atmosfera de la Catalunya de fa mil anys. Els visitants tindran l’oportunitat de conèixer de primera mà la vida quotidiana i els conflictes dels habitants dels comtats que van començar a teixir la identitat i la cultura catalanes.

L’activitat s’oferirà a Barcelona i a Perpinyà i es podrà visitar del febrer a l’abril del 2022.