Elna és la ciutat més antiga del Rosselló i una de les més septentrionals de la Catalunya Vella. Amb l’ajuda dels documents de l’època i l’expertesa de la nostra guia, la Clio, ens en podrem fer una idea. En el següent reportatge us fem cinc cèntims de l’itinerari que forma part del joc per a telèfon intel·ligent que CATCAR ha creat per reviure la Catalunya carolíngia.

El recorregut per Elna comença a l’ajuntament. Des d’aquí, la Clio ens porta cap a la porta de Perpinyà, un vestigi de la muralla medieval que envoltava la Vila Baixa. A sobre de la porta es pot veure la figura d’un sant, que ens recorda que Elna va ser capital eclesiàstica. A partir del segle VI va esdevenir la capital religiosa del Rosselló.

L’itinerari també passa pel Portal de la Ganga, on pot ser que s’hi erigís, en temps de Carlemany, l’església de Sant Pere. Els jugadors sabran, a través del joc que lidera la Clio, que Elna va ser l’escenari d’un judici que es relata en un dels volums de la Catalunya carolíngia: la disputa per unes terres entre un vescomte i el pagès Ricemir.

Seguint les pistes, arribarem a la Vila Alta, on trobem la catedral i el claustre, així com altres conjunts eclesiàstics. Juntes formaven el conjunt catedralici d’Elna. Al costat de la catedral actual es troben vestigis de la que fou la catedral primitiva d’Elna en l’època dels visigots i els carolingis. El repte que planteja el joc és datar aquest primer temple, que situem entre els segles VI i X.

 

 

El recorregut s’atura, també, a l’interior de la catedral de Santa Eulàlia i Santa Júlia, on es pot visitar un altar dels temps carolingis, amb els noms de Gerbertus (Gerbert d’Orlhac) i del bisbe comte Miró.

Aquest només ha estat un tastet de l’itinerari per l’Elna carolíngia. El projecte n’ha preparat set més: l’AlberaBarcelonaGerri de la SalGironaSant Joan de les AbadessesSant Miquel de Cuixà i Roda de Ter.

 

 

Per a més informació: https://catcar.iec.cat/aplicacions