A prop de l’abadia occitana de Santa Maria de Lagrasse fundada el segle VIII ―que es vanta de posseir un diploma autèntic de Carlemany, datat cap al mes de gener de l’any 779―, dos noms de lloc d’aire estrany sorprenen el qui s’hi passeja o el possible lector d’un mapa. Aquests topònims fan referència a l’emperador franc. Són creacions molt posteriors a l’època carolíngia; de fet, testifiquen la vitalitat de les llegendes sobre l’emperador i es fan ressò de la difusió popular de la Cançó de Rotllan.

 

 

Aquests dos topònims, El Peu de Carlemany (Le Pied de Charlemagne) i Les Natges de Carlemany (Les Fesses de Charlemagne), s’expliquen a posteriori per una llegenda, sens dubte inventada, que diu que un dia Carlemany, visitant Lagrasse, cavalcava pels voltants: el seu cavall va ensopegar en un indret anomenat El Peu de Carlemany ―el qual, segurament, devia ser aleshores «el peu (del cavall) de Carlemany»― i, caient de la sella, l’emperador es va trobar (cul enlaire i cap per avall?) assegut a l’indret anomenat Les Natges de Carlemany.

Aquests topònims tenen, sens dubte, com a origen una particularitat del terreny, una anomalia o una curiositat que devia despertar la imaginació dels habitants del lloc. No és pas impossible que un forat a terra, un clot, una lleugera depressió, hagi estat interpretada com una traça antiga de pas, clavada a terra o gravada a la pedra, en definitiva, anormal i enigmàtica. Misteri, meravella, antiguitat, no calia res més perquè la memòria de l’emperador de la barba florida, reinventada, vingués a revestir una curiositat topogràfica amb una explicació gloriosa, banyada per la presència llegendària de Carlemany i mantinguda pels monjos de l’abadia amb l’excusa del document de l’any 779.

És més fàcil l’explicació de Les Natges de Carlemany, perquè aquest indret és veí de l’indret de Les Faysses, és a dir, ʻles feixesʼ, els cultius en terrasses allargades, sostingudes per parets seques, sobre els vessants dels turons que dominen la vall de l’Orbieu i l’abadia. Sens dubte, un cert gust popular per l’humor de gra fort, les al·lusions a les parts vergonyoses i el fet que El Peu de Carlemany sigui a poca distància expliquen que l’indret anomenat Les Faysses (pronunciat en francès igual que les fesses, és a dir, ‘les natges’) hagi donat lloc al calembour Les Natges de Carlemany. Es pot suposar que la deformació francesa del topònim és més aviat tardana.

 

Aymat Catafau
Universitat de Perpinyà Via-Domitia