A partir dels segles IV i V, Elna va esdevenir la capital religiosa del Rosselló, mentre que el lloc romà de Ruscino n’era la capital política. A Elna, s’hi van instal·lar els primers establiments cristians coneguts: un monestir, una necròpolis paleocristiana i, posteriorment, en el segle VI, el primer bisbat.

Passejant per Elna, la ciutat més antiga del Rosselló i una de les més septentrionals de la Catalunya Vella, arribem a un indret conegut amb el nom de Les Garrafes, on, darrere la catedral romànica, s’han descobert les restes d’una església dedicada a sant Esteve i destruïda durant el segle XIX. Però sota aquestes restes s’han trobat els fonaments d’allò que ha estat interpretat com la primera catedral de Santa Eulàlia, la seu primitiva d’Elna.

Les excavacions fetes pel Service Archéologique Départemental des Pyrénées-Orientales, en què participen la Direcció Regional dels Afers Culturals d’Occitània, la municipalitat d’Elna i la Universitat de Perpinyà Via Domitia, estan en marxa des del 2014. N’hem parlat amb Olivier Passarrius, arqueòleg del Consell Departamental dels Pirineus Orientals.

 

 

Per a saber-ne més: