Terrassa, capital (juntament amb Sabadell) de la comarca del Vallès Occidental, amaga un conjunt excepcional del patrimoni històric i artístic català. En ple cor de la ciutat es troben les esglésies de Sant Pere, seu del bisbat d’Ègara des del segle V. El conjunt inclou vestigis des de l’època dels seus primers pobladors, els ibers, fins a l’actualitat. Sant Pere, Sant Miquel i Santa Maria amaguen testimonis de l’època carolíngia que inclouen un magnífic retaule de pedra del segle X, únic al món.
Retaule de pedra del segle X, al centre de l’absis de Sant Pere, l’església parroquial. Es tracta de l’únic retaule al món sobre pedra d’època preromànica.
També a Sant Pere, podem trepitjar avui un testimoni de l’art carolingi: el paviment de l’absis està recobert amb un mosaic del segle X, d’inspiració romana.
El conjunt també conserva altres elements preromànics, que inclouen pintures altmedievals d’un gran valor, estudiades a fons per Carles Mancho, professor de la Universitat de Barcelona, especialista en art de l’alta edat mitjana, amb qui CATCAR va mantenir una conversa que podeu llegir aquí.