El claustre de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ha acollit aquest dijous, 17 de juny,  l’acte de presentació de la plataforma virtual que alberga la documentació de la Catalunya carolíngia i la seva reproducció cartogràfica. També s’han donat a conèixer les dues aplicacions de CATCAR, que faran viure a les aules i al territori el període carolingi, precedent de la construcció de l’actual Unió Europea. El projecte té com a base la documentació de la Catalunya dels segles VIII, IX i X, més de cinc mil documents conservats en arxius europeus i dels Estats Units d’Amèrica.

Joandomènec Ros, president de l’IEC, i Jaume de Puig, vicepresident de l’IEC i responsable de CATCAR (juntament amb Martina Camiade), han inaugurat l’acte.

Ros ha recordat que el projecte CATCAR «posa en relleu la feina feta durant gairebé cent anys a l’IEC en la col·lecció “Catalunya Carolíngia”» i evidencia que l’Institut «pot fer recerca internacional i centrar-se en àmbits diferents de la llengua».

Jaume de Puig ha subratllat el caràcter transfronterer del projecte: «El nostre programa permetrà als ciutadans de les dues Catalunyes prendre consciència de la nostra remota unitat carolíngia, i farà fins i tot transitable aquesta remota unitat gràcies a uns itineraris posats a disposició d’excursionistes i randoneurs d’una banda i de l’altra de la ratlla». De Puig també ha destacat que la socialització del coneixement és un dels principals reptes de l’IEC del segle xxi: «Les palmes acadèmiques van quedant per als museus. El futur del treballador de la cultura, del qual parlava Nietzsche, es troba en la influència sobre el seu col·lectiu».

 

 

La plataforma virtual

La base de CATCAR: Patrimoni digital al servei de la innovació social és la plataforma virtual que alberga la documentació relativa a la Catalunya carolíngia, amb la reproducció fotogràfica de documents originals i la recreació cartogràfica d’aquest període històric. La documentació es posa a l’abast de la ciutadania en accés obert i sota llicència Creative Commons.

Aymat Catafau (Université de Perpignan Via Domitia – CATCAR) ha explicat que fins ara la documentació era d’accés reservat als especialistes, reunida en la col·lecció «Catalunya Carolíngia» (Barcelona, Institut d’Estudis Catalans, 1926-2020): «Un total de divuit volums amb més de cinc mil documents de l’àmbit del dret públic i, sobretot, del dret privat (testaments, vendes, donacions o permutes), que permeten conèixer l’evolució de la societat i l’economia de l’època». També ha detallat que aquests documents «es conserven en arxius o biblioteques de Catalunya, Espanya, França, altres indrets d’Europa i, fins i tot, dels Estats Units».

 

 

Daniel Piñol (Universitat de Barcelona – CATCAR) ha exposat de quina manera aquesta base de dades pot ajudar els historiadors en les seves recerques: «Els documents són interpel·lats i, a partir del que ens revelen, podem fer-ne moltes interpretacions. Podem buscar informació a través de diferents filtres i situar-la al mapa. Per exemple: si la base de dades indica la presència de vinyes al Pirineu, podem pensar en l’evolució del conreu, en el sistema d’ocupació de les terres, en el consum del vi en determinades comunitats —incloent-hi les monàstiques— o en els intercanvis comercials entorn d’aquest producte, essencial en l’alimentació de temps medievals.»

 

 

Jocs i rutes carolíngies

L’aplicació didàctica que s’ha presentat és una eina destinada a les aules del territori transfronterer: es tracta d’un joc per a tauletes en què els alumnes podran descobrir, a partir de documents de l’època, espais medievals com un scriptorium o un castell, on hauran de resoldre diverses proves.

Pel que fa als itineraris, es tracta d’una aplicació per a telèfon intel·ligent en què es proposen vuit rutes situades a l’Albera, Barcelona, Elna, Gerri de la Sal, Girona, Sant Joan de les Abadesses, Sant Miquel de Cuixà i Vic/Roda de Ter. La proposta consisteix a visitar indrets on encara hi ha vestigis carolingis i fer-ho en una gimcana, resolent proves i enigmes.

 

 

 

 

Per tancar l’acte, Marie Landelle (Archives Départementales des Pyrénées Orientales – CATCAR) ha posat l’accent en la combinació del rigor científic i la voluntat de divulgació del projecte: «Hem fet dialogar un període històric important per a la construcció dels nostres països i d’Europa amb el desenvolupament de les eines digitals actuals i hem fet compatibles el rigor acadèmic amb una presentació lúdica i atractiva».

CATCAR: Patrimoni digital al servei de la innovació social

El projecte compta amb sis socis: l’Institut d’Estudis Catalans, que l’encapçala; l’Institut Méditerranéen d’Études et Recherche en Informatique et Robotique (IMERIR); la Universitat de Barcelona (UB); els Archives Départementales des Pyrénées Orientales del Département des Pyrénées-Orientales (CD66); la Université de Perpignan Via Domitia (UPVD), i la Universitat de Lleida (UdL), com a soci associat.

CATCAR té un pressupost de 713.278 €. El projecte ha estat cofinançat al 65 % pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través del Programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020). L’objectiu del POCTEFA és reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya-França-Andorra. La seva ajuda es concentra en el desenvolupament d’activitats econòmiques, socials i mediambientals transfrontereres a través d’estratègies conjuntes a favor del desenvolupament territorial sostenible.