Ja fa més de mil dos-cents anys que Carlemany va rebre, un dia de Nadal, la corona imperial. Però la seva empremta continua ben viva a Europa, i no només en la documentació. Catalunya, territori fronterer de l’Imperi carolingi, conserva avui paisatges, monuments i llegendes vinculades al món carolingi. CATCAR ha creat vuit itineraris que, a través de gimcanes geolocalitzades, permeten reviure aquella època. Les rutes passen per l’Albera, Barcelona, Elna, Gerri de la Sal, Girona, Sant Joan de les Abadesses, Sant Miquel de Cuixà i Roda de Ter / Vic.
La base del projecte CATCAR és la documentació que testimonia el passat carolingi de Catalunya, però la millor manera de reviure aquell món és visitar el mateix territori que van trepitjar els nostres avantpassats. Amb aquest objectiu, el projecte ha creat vuit itineraris que recorren alguns dels indrets més emblemàtics de la Catalunya carolíngia, a totes dues bandes dels Pirineus.
Com s’hi juga?
El joc consisteix a recórrer punts geolocalitzats al llarg d’un itinerari temàtic al voltant d’algun relat carolingi mentre es resolen proves que permeten al jugador anar assolint recompenses i informació per a continuar jugant. L’usuari s’ha d’identificar amb un nom i seleccionar algun dels vuit itineraris. Les mecàniques de joc són del tipus pregunta i resposta, trencaclosques i check-in.
Les rutes, aptes per a dispositius mòbils i tauletes, inclouen jocs i fotografies de 360° dels indrets més emblemàtics. Es pot jugar en català i en francès i cada itinerari dura entre una i dues hores.
Els itineraris
Tres dels itineraris se situen a la Catalunya del Nord; més concretament, a l’Albera, Elna i Sant Miquel de Cuixà.
A la serra de l’Albera, els visitants podran recórrer les terres en què, a l’època carolíngia, hi havia aprisionaris, pagesos que cultivaven les terres. El recorregut passa, entre altres punts, pel monestir de Sant Andreu de Sureda, pel monestir de Sant Genís de Fontanes i per Sant Fructuós de Rocavella.
A Elna, la ruta inclou enclavaments com la porta de Perpinyà, les restes de la catedral primitiva d’Elna o la catedral de Santa Eulàlia i Santa Júlia.
A Sant Miquel de Cuixà, els jugadors investigaran la llegenda del tresor del dux de Venècia, que durant l’època carolíngia es va retirar al monestir.
Al sud dels Pirineus, els usuaris de l’aplicació podran seguir el rastre de l’espasa de Carlemany a Girona, on encara es poden veure restes de la muralla carolíngia que envoltava la ciutat.
Un altre dels itineraris permet conèixer millor Emma de Barcelona, fent un recorregut per Sant Joan de les Abadesses, també a la demarcació de Girona.
La ciutat de Barcelona va ser governada en època carolíngia per comtes i bisbes, que encara hi tenen presència: es poden rememorar les seves gestes passejant pel Palau Comtal o visitant el Museu d’Història de Barcelona, dos dels punts pels quals passa l’itinerari barceloní.
Roda de Ter és l’escenari de l’itinerari que parteix al Museu Arqueològic de l’Esquerda i que permet veure la reconstrucció d’una torre de guaita carolíngia i conèixer els detalls de la revolta d’Aissó, l’alçament armat que va enfrontar la noblesa autòctona i la franca, que va arribar amb la conquesta carolíngia.
Gerri de la Sal, a la demarcació de Lleida, permet al visitant fer un viatge a través de la llegenda de la morisca, una bella jove que va fascinar els musulmans. És punt important d’aquest itinerari Santa Maria de Gerri, un dels grans monestirs altmedievals de Catalunya.